Veelgestelde vragen Slimme Bandenpomp

Telt een goede bandenspanning mee in de CO₂ Prestatieladder

Ja, de Service op Locatie en de Slimme Bandenpomp zijn maatregelen die CO₂-uitstoot terugdringen en passen daarom binnen de CO₂ Prestatieladder. Ze tellen mee op niveau drie.

Telt een goede bandenspanning mee voor het Greenkey-keurmerk

Binnen de GreenKey wordt specifieke aandacht gegeven aan het vervoersmanagement van de onderneming. Daarbij is het doel om de gevolgen van het verkeer en vervoer van en naar onderneming zodanig worden beïnvloed dat de milieubelasting wordt teruggedrongen. Daarbinnen hebben de volgende aspecten de aandacht: energiebesparing, verbetering van de luchtkwaliteit, minder CO2 uitstoot, vermindering van verkeerslawaai en de verbetering van de bereikbaarheid. De Slimme Bandenpomp en de Service op Locatie scoren op de 4 eerste punten en deze worden binnen de Greenkey puntentelling meegenomen.

Hoe werkt de Slimme Bandenpomp?

De Slimme Bandenpomp is voorzien van een gebruiksvriendelijke touchscreen. Zo kan iedereen zelf de bandenspanning van auto, motor of caravan makkelijk controleren en bijpompen. Op de verschillende schermen staan icoontjes, knoppen en instructies die voor zich spreken. Indien men hulp of toelichting nodig heeft, kan dat via een informatieknop verkregen worden.
Ook als je de bandenspanning niet kent, of niet weet hoe je een band moet oppompen, kun je met de Slimme Bandenpomp uitstekend uit de voeten. De gebruiker van de Slimme Bandenpomp ziet direct de besparing op brandstof en CO2-uitstoot.

Door wie is de Slimme Bandenpomp ontwikkeld?

De Slimme Bandenpomp is ontwikkeld door Band op Spanning. Het is een zeer duurzaam en iconisch ontworpen pomp dat met een team van Nederlandse ontwerpers en adviseurs is ontwikkeld en in Nederland in onze eigen werkplaats wordt gemaakt. Centraal in het ontwerpproces stond de gebruiksvriendelijkheid van de pomp. De Slimme Bandenpomp heeft een groot touchscreen gekregen die de gebruiker stap voor stap meeneemt in het proces; slimme software houdt rekening met verschillende correctiefactoren voor de juiste bandenspanning.

Waarom is de Slimme Bandenpomp ontwikkeld?

In Nederland rijdt 60 % van de auto’s met te zachte banden. Volgens onderzoek van de BOVAG in juli 2017 rijden maar liefst 93% van alle gebruikers met een te lage en zelfs verlaagde spanning weg, na het oppompen. Veel apparatuur bij tankstations verlaagt ongewenst en ongemerkt de spanning. Om dit te voorkomen en het oppompen van autobanden laagdrempeliger te maken is de Slimme Bandenpomp ontwikkeld. Ook uit recent (2019) onderzoek van CE Delft blijkt dat 79% van de gebruikers voor gebruik van de gangbare luchtpompen onderspanning heeft. Echter heeft 51% nog steeds onderspanning na het oppompen van de banden bij deze gangbare luchtpompen.

Wat zijn de kosten van een Slimme Bandenpomp?

De Slimme Bandenpomp is een zeer kostenefficiënte maatregel. Doordat op brandstof bespaard wordt kan de investering al snel terugverdiend worden door reducering van kosten in zakelijke kilometers. Band op Spanning blijft eigenaar van de Slimme Bandenpomp en vraagt een vergoeding per jaar, waar ook het plaatsen en het (jaarlijkse) onderhoud in zit. Onze pomp werkt op zonne-energie en kan daardoor vrij gemakkelijk geplaatst worden. Lees hier meer over de prijs van een Slimme Bandenpomp. 

Kan de Slimme Bandenpomp de hele dag gebruikt worden?

De Slimme Bandenpomp is ontworpen om elke dag, elk uur – altijd – te functioneren.
Pompen die volledig op zonne-energie werken, werken ook als het bewolkt is, als het regent of als de dagen minder lang duren.

Kan een Slimme Bandenpomp in een parkeergarage geplaatst worden?

Ja, dat kan. Als we een pomp binnen plaatsen (meestal een parkeergarage) wordt deze aangesloten op het netstroom. De Slimme Bandenpomp werkt dan niet op zonne-energie.

Waarom een Slimme Bandenpomp en niet een gangbare luchtunit?

Veel te vaak gebeurt het oppompen van banden niet correct. Uit onderzoek van CE Delft blijkt dat 79% van de gebruikers voor gebruik van de gangbare luchtpompen onderspanning heeft. Echter heeft 51% nog steeds onderspanning na het oppompen van de banden bij deze gangbare luchtpompen. Nog opvallender: 37% van de automobilisten rijdt weg met een lagere bandenspanning dan waarmee ze kwamen! Lees hier meer over de uitkomsten van het onderzoek.

De Slimme Bandenpomp neemt de gebruiker stap voor stap mee in het goed oppompen van banden en corrigeert op belangrijke factoren de bandenspanning. De Slimme Bandenpomp laat direct een overzicht zien van de besparing op brandstof, CO2-uitstoot en bandenslijtage en maakt de effecten van eigen handelen inzichtelijk en concreet. Het totaaloverzicht van gebruikers of van een bepaalde periode is online in te zien of op te vragen.

Hoeveel Slimme Bandenpompen staan er in Nederland?

Op dit moment staan er door heel Nederland meer dan 100 Slimme Bandenpompen. Check hier al onze locaties.

Is het ook mogelijk om een aanhangwagen of motorband op te pompen?

Jazeker! Bij de slimme Bandenpomp kan iedereen terecht met een motor aangedreven vervoermiddel op 2, 3 of 4 wielen. De bandenpomp is tevens geschikt voor aanhangers, caravans en reservebanden. Eigenlijk alles met maximaal 4 banden, want de Bandenpomp is niet geschikt voor vrachtauto’s of hogere spanningen dan 6 bar. Ook voor fietsen is de Bandenpomp niet ontwikkeld en wij raden het gebruik af voor deze groep.