Urgenda

Update februari 2020
Samen met ruim 800 organisaties heeft Urgenda het 40puntenplan uitgebreid tot een 54puntenplan.

Update 20 december 2019
”Hoge Raad houdt Urgenda-vonnis in stand: kabinet moet uitstoot terugdringen.”

40 Puntenplan Urgenda
Op 24 juni, 4 jaar na het winnen van de Klimaatzaak in Den Haag, is door Urgenda samen met ruim 700 organisaties het 40puntenplan gepresenteerd en overhandigd aan het kabinet. In dit plan staan 40 maatregelen die een handreiking zijn aan het kabinet en die laten zien dat het kan om 25% CO2 te reduceren voor eind 2020. Alle maatregelen samen zijn goed voor een vermindering van 10 tot 15 megaton CO2-eq.

Meer over de Klimaatzaak en de uitspraak van de rechtbank


De overheid moet in 2020 25% CO2 reduceren ten opzichte van 1990 om te voldoen aan de uitspraak van de Rechtbank en het Gerechtshof Den Haag in de Klimaatzaak. De overheid stelt in februari 2018 op basis van cijfers van het PBL dat er maatregelen genomen moeten worden om ongeveer 9 megaton extra reductie van CO2-uitstoot te realiseren.

Bekijk hier alle informatie over het verloop van de rechtzaak.

Presentatie 40puntenplan
De presentatie van de maatregelen vond plaats in Diligentia in Den Haag. Organisaties achter de maatregelen kregen de kans zichzelf te presenteren en de urgentie van de maatregelen toe te lichten. Band op Spanning was aanwezig met een werkende Slimme Bandenpomp om bezoekers direct de mogelijkheid te geven zelf te ervaren hoe gemakkelijk de pomp te gebruiken is. 

Maatregel 27: Banden op Spanning
Om de overheid te helpen én te stimuleren 25% CO2 te reduceren voor eind 2020 staan er allerlei verschillende maatregelen in het 40puntenplan: van grote en kostbare maatregelen tot simpele maatregelen die gemakkelijk en snel te realiseren zijn. Een van die maatregelen, nummer 27, is het op de juiste spanning brengen van de banden.

Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, over de Slimme Bandenpomp van Band op Spanning:

“Een andere maatregel voorziet in een nieuwe bandenpomp, die werkt op zonnepanelen. Met het apparaat kunnen burgers de banden van hun auto op spanning brengen. Als je dit vier keer per jaar doet, bespaar je honderd euro en 0,2 megaton aan uitstoot. De apparaten worden onder meer bij supermarkten geplaatst.”

Laurens Drogendijk, directeur van Band op Spanning, legt graag uit waarom de Slimme Bandenpomp een goede maatregel is voor CO2 reductie en hoe dat in zijn werk gaat:

Kom ook in actie en sluit aan bij de partijen die de maatregel al steunen! 
Als de helft van de automobilisten elke twee maanden hun banden correct gaat oppompen, bespaart dit per jaar 0,2 Mton CO2. Het bespaart ook nog 100 euro per jaar per auto (oftewel in totaal 400 miljoen euro!). Door 2.500 Slimme Bandenpompen te plaatsen bij bijvoorbeeld bedrijven, benzinestations en supermarkten zullen automobilisten beter en vaker hun banden op spanning brengen. Heeft uw bedrijf of organisatie een parkeerterrein waar veel autobezoekers komen? Wilt u daar ook graag een Slimme Bandenpomp plaatsen? Sluit u dan aan bij alle organisaties die de maatregel al steunen en samen realiseren wij de plaatsing van de Slimme Bandenpomp. Ja, ik doe mee en wil een Slimme Bandenpomp!

In de media

Zowel in het late NOS-journaal als bij de uitzending van Nieuwsuur op 24 juni wordt het 40puntenplan van Urgenda besproken. Tevens is directeur Laurens Drogendijk van Band op Spanning te zien, die uitlegt hoe onze bandenpomp voor een vermindering van CO2-uitstoot kan zorgen.

Uitzending Nieuwsuur, vanaf minuut 16:45
Uitzending NOS, vanaf minuut 03:41

De 40 maatregelen van het 40puntenplan

Terugblik presentatie 40puntenplan Urgenda:

Meer weten over het 40puntenplan en alle andere maatregelen? Bezoek dan de website van Urgenda