Werkwijze

Service personeel

Onze medewerkers komen met mobiele apparatuur naar uw parkeerterrein of garage toe. Daar wordt per auto de bandenspanning gemeten, geregistreerd en indien nodig tot de door de fabrikant voorgeschreven spanning bijgevuld. Wij werken me geijkte apparatuur en vullen de band bij met stikstof. Onze medewerkers zijn goed getraind en omdat wij onze eigen software hebben ontwikkeld, kunnen we volledig digitaal en efficient werken.

Professionele apparatuur

De medewerkers van Band op Spanning werken met een computer en software die bij elk kenteken én bandenmaat (bv. 165/ 60 R14) de geadviseerde bandenspanning op zoekt. Het is dus niet nodig dat de autobezitter aanwezig is. Wij beschikken over informatie van de RDW die relevant is voor de uitvoering van onze service. Dit is, gekoppeld aan het kenteken, informatie over Merk/Model/Type en de bijbehorende geadviseerde bandenspanning(en). Wij hebben geen persoonsgegevens van de autobezitter.

Advies en waarschuwing

Wij zijn de enige organisatie in Nederland met een dergelijke database. Onze database bevat ongeveer 18.000 combinaties van merk/model/type/bandenmaat en adviesspanning. Ter vergelijking: Op een kaart bij een tankstation treft u doorgaans ongeveer 250 van dergelijke combinaties met adviesspanningen aan.

Band op Spanning is onafhankelijk en streeft naar kwaliteit. Het is voor ons belangrijk dat auto’s met de juiste bandenspanning wegrijden. Band op Spanning heeft geen financieel belang bij het vinden van lekke/slechte autobanden. Wel zullen wij de automobilist natuurlijk altijd wijzen op de mogelijke lekke band.

Een ander voordeel van onze geautomatiseerde werkwijze is de mogelijkheid gegevens terug te zoeken. Indien iemand na uitvoering van de service een vraag of klacht heeft, is het altijd mogelijk uit te zoeken wat er is gebeurd met de betreffende auto.

Ruitenwisserkaart

Iedere gecontroleerde auto krijgt direct een kaartje onder de ruitenwisser met daarop een overzicht van de metingen en besparingen. Ook vermelden wij de door de fabrikant geadviseerde bandenspanning.

Rapportage

Als standaard onderdeel van de service wordt een digitale registratie bijgehouden waarin de volgende gegevens worden opgenomen: locatie, datum, kenteken, bandenmaat, aangetroffen bandenspanning, minimale adviesspanning en bijzonderheden (lekke band, ontbrekende ventieldop etc.). De minimale adviesspanning wordt opgezocht en is gebaseerd op de door de fabrikant voorgeschreven spanning bij normaal belast gebruik. Doordat op kenteken de registratie wordt bijhouden, kan indien nodig bij vragen precies worden opgezocht of een auto is gecontroleerd en welke gegevens daarbij zijn geregistreerd.

De gegevens die in de digitale registratie worden vastgelegd, vormen de basis van de rapportage die na het controleren van de auto’s wordt opgesteld. Hierin wordt een totaal overzicht weergegeven van de besparingen van liters brandstof, bandenslijtage en tonnen CO2 en andere statistieken uit de gegevens zoals de aantallen auto’s die zijn aangetroffen en gecontroleerd. De kostenbesparing wordt ook in euro’s gegeven.

De behaalde besparingen kunnen indien gewenst worden gecommuniceerd naar de medewerkers. Daarnaast kunnen ze worden opgenomen in het (maatschappelijke) jaarverslag of op andere wijze worden gepresenteerd.  Daarnaast is de actie goed voor de verkeersveiligheid en het versterken van het eigen duurzame imago.