Ik wil de Slimme Bandenpomp

Hoe meer mensen met goed opgepompte banden rijden, des te beter het is voor het klimaat, het milieu en de veiligheid. Ook u kunt gebruikmaken van een prijswinnend, bewezen effectief product. Wij plaatsen onze Slimme Bandenpompen op zichtbare en drukbezochte locaties in heel Nederland. Wilt u ook uw groene uitstraling vergroten door het verduurzamen van het verkeer?

Direct een offerte aanvragen

Handig om te weten:

  • Gratis voor automobilisten
    Band op Spanning heeft ervoor gekozen het gebruik van Slimme Bandenpompen zo laagdrempelig mogelijk te maken en is daarom gratis voor de automobilist.
  • Kostenefficiënte maatregel zonder hoge investering
    Zowel de Service op Locatie als onze Slimme Bandenpomp is een zeer kostenefficiënte maatregel. De kosten verdient u al snel terug door de vermindering van de kosten van zakelijke kilometers.
  • Volledig op zonne-energie en overal te plaatsen
    De Slimme Bandenpomp werkt volledig op zonne-energie en is daarom makkelijk te plaatsen.
  • Inclusief volledige service
    Band op Spanning zorgt voor de plaatsing en het (jaarlijkse) onderhoud. U heeft er geen omkijken naar.
  • Iedereen doet mee
    De Slimme Bandenpomp is een laagdrempelige manier om gebruikers de mogelijkheid te geven zelf actief mee te werken aan een beter klimaat en schonere lucht.
  • Gemak en service voor de gebruiker
    De Slimme Bandenpomp neemt de belangrijkste belemmeringen voor het niet oppompen van banden weg. Zo kan met het kenteken de juiste bandenspanning ingevoerd worden. Slimme software houdt rekening met verschillende noodzakelijke correctiefactoren. Ook ervaren veel mensen onze alternatieve locatie, anders dan bij het tankstation, als prettig. Bovendien besparen gebruikers op brandstof. Voor sommige mensen zijn de Slimme Bandenpompen een reden om op de locatie terug te komen.

Kees Eriks, Mobiliteitsmanager van Ernst & Young
“Met de Slimme Bandenpomp is het mogelijk om binnen het huidige wagenpark van Ernst & Young direct en maximaal te besparen op CO2. De pompen op de Ernst & Young-vestigingen passen binnen ons streven duurzaamheid in de praktijk te brengen.“   

Ook handig om te weten:

  • Leasewagenpark
    Met een leasewagenpark van minimaal 20 tot 25 auto´s verdient u de vaste jaarlijkse kosten al terug. Op locaties waar honderden of zelfs duizenden auto´s van de Slimme Bandenpomp gebruikmaken, zijn terugverdientijden van enkele weken geen uitzondering. Zo is de plaatsing een directe kostenbesparing, die daarnaast de verkeersveiligheid van de eigen medewerkers en gebruikers vergroot.
  • (MVO-)Communicatie of -rapportage
    De Slimme Bandenpompen laten via het touchscreen direct een overzicht zien van de besparing op brandstof, CO2-uitstoot, euro’s en slijtage. De totale gebruiksresultaten zijn online in te zien en te gebruiken in MVO-communicatie of -rapportage.

Ja, ik weet het zeker. Ik wil graag een offerte.

Opening van de Slimme Bandenpomp in Den Haag door staatssecretaris Sharon Dijksma.   
Foto van Henriette Guest

3 veelgestelde vragen over de Slimme Bandenpomp

Hoeveel bespaart een Slimme Bandenpomp op CO₂ en benzine?

Elke liter brandstof die niet wordt verbruikt, voorkomt de uitstoot van bijna 1,2 liter ruwe olie. Bij winning, transport en raffinage komt immers ook CO₂-uitstoot kijken. Als alle auto’s in Nederland hun banden netjes oppompen, liefst iets meer, levert dat een besparing op van ruim 175 miljoen liter. Dat is per auto circa 22 liter.

Omdat er ook miljoenen banden (ja, dat is echt een heel grote stapel!) minder slijten door met de juiste spanning te rijden, levert dit ook een flinke post aan vermeden CO2-uitstoot op. Elke band vertegenwoordigt namelijk circa 27 kilogram CO₂. Deze twee besparingen samen leveren jaarlijks in potentie 600 miljoen kilogram CO₂-besparing op. Dat is 0,6 megaton… en dat is heel veel volgens de kenners!

Als banden zacht zijn, levert dat met rijden meer rolweerstand op. Om deze weerstand te overwinnen is er meer energie nodig: de motor moet harder werken. Dit is geen probleem voor de motor, maar wel voor het brandstofverbruik. Dat gaat namelijk omhoog, want er is meer energie nodig om dezelfde snelheid te halen. Volgens schattingen van de ANWB en SenterNovem bedragen de kosten van onderspanning circa 2% tot 5% van de totale hoeveelheid verbruikte brandstof per jaar. Dit komt voor een personenauto op benzine die 1 op 15 rijdt en die jaarlijks 20.000 kilometer aflegt al snel neer op 50 euro per jaar.

Wat zijn de kosten van een Slimme Bandenpomp?

De Slimme Bandenpomp is een zeer kostenefficiënte maatregel. Doordat op brandstof bespaard wordt, kan de investering al snel terugverdiend worden door vermindering van kosten in zakelijke kilometers. Band op Spanning blijft eigenaar van de Slimme Bandenpomp en vraagt een vergoeding per jaar, waar ook de plaatsing en het (jaarlijkse) onderhoud in zit. Onze pomp werkt op zonne-energie en kan daardoor vrij gemakkelijk geplaatst worden. Lees hier meer over de prijs van een Slimme Bandenpomp.

Waarom een Slimme Bandenpomp en niet een gangbare luchtunit?

Veel te vaak gebeurt het oppompen van banden niet correct. Uit onderzoek van CE Delft blijkt dat 79% van de gebruikers voor gebruik van de gangbare luchtpompen onderspanning heeft. Echter heeft 51% nog steeds onderspanning na het oppompen van de banden bij deze gangbare luchtpompen. Nog opvallender: 37% van de automobilisten rijdt weg met een lagere bandenspanning dan waarmee ze kwamen! Lees hier meer over de uitkomsten van het onderzoek.

De Slimme Bandenpomp neemt de gebruiker stap voor stap mee in het goed oppompen van banden en corrigeert op belangrijke factoren de bandenspanning. De Slimme Bandenpomp laat direct een overzicht zien van de besparing op brandstof, CO2-uitstoot en bandenslijtage, en maakt de effecten van eigen handelen inzichtelijk en concreet. Het totaaloverzicht van gebruikers of van een bepaalde periode is online in te zien of op te vragen.