Waarom?

Wij ontvingen veel klachten en vragen over de luchtpompen die gangbaar zijn bij tankstations. Vooral de invoering van het betalen van 1 euro of 50 cent voor een paar minuten lucht, waarderen zeer veel automobilisten niet erg. Veel mensen rijden dan zelfs langer met onderspanning of lekke banden door. Dat is gevaarlijk en een gemiste kans om zuiniger, veiliger en goedkoper te rijden.

Om de klachten en problemen te onderzoeken, zijn we in gesprek gegaan met de branche en hebben we bekeken hoe de luchtpompen nu gebruikt worden en welke verbeteringen nodig zijn. De uitkomsten van ons onderzoek vonden wij verbijsterend. Ruim 65 % van alle automobilisten die de bandenspanning zelf controleert bij tankstations, rijdt nu ongewild en zich daar niet van bewust verder met een verkeerde en vaak zelfs lagere spanning.
Dat kost je dus dubbel geld: eerst om je eigen bandenspanning te verlagen en daarna kost het rijden met meer onderspanning je zelfs extra geld! Daarnaast is het ook gevaarlijk omdat je in de veronderstelling bent dat je nu weer veilig rijdt.

Levensgevaarlijk
Ongeveer 7% van de auto’s rijdt met een band die een veel te lage spanning heeft of zelfs lek is met een spijker of schroef erin. Dit zijn de banden die een klapband veroorzaken of er tijdens een noodstop of uitwijk manoeuvre voor zorgen dat de auto in een slip terechtkomt. Zo ontstaan ernstige ongelukken en gevaarlijke situaties. Kortom het is levensgevaarlijk om automobilisten met dergelijke banden, zonder ze hiervoor te waarschuwen, weer de (snel)weg op te sturen. Dergelijke banden mogen niet zonder waarschuwing worden opgepompt en het gangbare gebruik van de luchtapparatuur bij tankstations, ontneemt de automobilist de kans om dit ernstige probleem tijdig te onderkennen. Zonder dat je het weet, rijd je dus met een gevaarlijke en beschadigde band. Veel ellende en ongelukken zijn dus te voorkomen.