Wat is onderspanning?

Onderspanning is feitelijk een lagere bandenspanning dan volgens de autofabrikant bij de betreffende bandenmaat wordt geadviseerd.

Een eigenschap van banden is dat ze, door gebruik en het verstrijken van de tijd, langzaam leeglopen. Dat komt doordat de (pers)lucht, in de band langzaam door het rubber van de band ontsnapt door het drukverschil binnen en buiten de band. Maar dit drukverlies kan natuurlijk ook bijvoorbeeld via kleine lekjes of een kapot ventiel gebeuren. Het spanningsverlies is volgens onderzoeksbureau TNO 0,05 bar per maand. Wanneer de autoband dus niet regelmatig wordt gecontroleerd en opgepompt, kan er al na enkele maanden een forse onderspanning optreden.

In Nederland rijdt ruim 60 % van alle auto’s met onderspanning en 7% heeft zelfs een lekke band. Een (te) lage bandenspanning kost extra brandstof, zorgt voor meer uitstoot van CO2, fijnstof en uitlaatgassen, verlengt de remweg, vermindert de grip op de weg en leidt tot een flinke toename van de bandenslijtage. Kortom, dit kost ongelukken, overlast en veel geld.

Uit honderden uitgevoerde projecten van Band op Spanning met onze Service op Locatie blijkt dat ongeveer de helft van het wagenpark een onderspanning heeft van 10% of meer.