Wat is onderspanning?

Onderspanning is feitelijk een lagere bandenspanning dan volgens de autofabrikant bij de betreffende bandenmaat wordt geadviseerd.

Een eigenschap van banden is dat ze, door gebruik en het verstrijken van de tijd, langzaam leeglopen. Dat komt doordat de (pers)lucht, in de band langzaam door het rubber van de band ontsnapt door het drukverschil binnen en buiten de band. Maar dit drukverlies kan natuurlijk ook bijvoorbeeld via kleine lekjes of een kapot ventiel gebeuren. Het spanningsverlies is volgens de bandenfabrikanten circa 0,05 tot 0,1 bar per maand. Dus circa 2 tot 5 %. Wanneer de autoband dus niet regelmatig wordt gecontroleerd en opgepompt, kan er al na enkele maanden een forse onderspanning optreden.

In Nederland rijdt ruim 60 % van alle auto’s met onderspanning en 7% heeft zelfs een lekke band. Een (te) lage bandenspanning kost extra brandstof, zorgt voor meer uitstoot van CO2, fijnstof en uitlaatgassen, verlengt de remweg, vermindert de grip op de weg en leidt tot een flinke toename van de bandenslijtage. Kortom, dit kost ongelukken, overlast en veel geld.

Onderspanning is een probleem. Uit honderden uitgevoerde projecten van Band op Spanning met onze service op locatie blijkt dat ongeveer de helft van het wagenpark een onderspanning heeft van 10% of meer. Het is dus blijkbaar een probleem dat veel mensen onderschatten of waarvan zij zich niet bewust zijn. Tegelijkertijd is de oplossing zeer eenvoudig: de band regelmatig weer van de juiste spanning voorzien door deze op te pompen. Een band die niet leegloopt is een nog meer voor de hand liggende oplossing, alleen bestaat deze helaas niet!

Er zijn slechts twee oplossingen om het rijden met onderspanning op te lossen:

  1. Zelf de banden minstens elk kwartaal tot de adviesspanning oppompen, of beter nog pomp de banden met 0,2 bar extra op.
  2. Iemand anders doet dit klusje…..

En als je weet dat je het zelf niet doet….. en die iemand anders komt ook niet regelmatig langs, … tja… dan rij je dus met onderspanning.

Voor beide mogelijkheden bieden wij met de service op locatie of de slimme Bandenpomp een goede, makkelijke en kostenefficiënte oplossing. Wij vinden altijd een oplossing die past.