Alle berichten, Blogposts, Nieuws

Zomerspanning

Na twee jaar zomervakantie in coronatijd ligt in 2022 de wereld weer open voor autovakantie. Voordat we de weg op gaan, controleren we natuurlijk niet alleen onze koffers en paspoorten, maar ook onze vertrouwde vierwielers. Niemand wil namelijk stranden langs de snelweg rond Zuid-Duitsland met krijsende kinderen op de achterbank. Word je niet al nerveus van dit idee?

Naast olie, rem-, koel- en ruitenwisservloeistof zijn de banden het belangrijkst om na te gaan. Uiteindelijk is dit het enige onderdeel van de auto dat contact maakt met de weg en je op het juiste pad houdt. Behalve het profiel van een band is de spanning het aspect dat bepaalt hoe de auto zich gedraagt op de weg. Maar wat is bandenspanning nu precies en hoe regel je dit zelf?

De luchtdruk in een band is normaal gesproken niet gelijk aan de druk van de buitenlucht, die is vastgesteld op 1 atmosfeer of 1 bar. Autobanden hebben een hogere druk oftewel overdruk, gemiddeld tussen 1,8 en 3,2 bar. Omdat het rubber van de band een doorlaatbaar materiaal is, verliest de band altijd langzaam druk aan de buitenlucht; of nog sneller bij slijtage of spijkers.

Zonder dat je iets doet of merkt, ontsnapt er uit elke autoband dus 2% tot 5% lucht per maand. De prestaties van de auto gaan hierdoor drastisch achteruit. Zo slijt een band sneller, wordt de remweg langer, vermindert de wegligging, en nemen het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot toe. Onderspanning heeft zo effect op je eigen veiligheid, op je portemonnee en op het milieu.

Veel mensen vinden het oppompen van banden een lastige klus die je liever voor je uitschuift. Bij garages en tankstations is vaak moeilijk te achterhalen hoe het nu moet en wat het je kost. Gelukkig maken de Slimme Bandenpompen het halen van de juiste spanning een peulenschil. Hieronder vind je de stappen die je kunt doorlopen om zonder zorgen op vakantie te kunnen.

Stap 1: Vind een Slimme Bandenpomp

Op bandenpomp.nl vind je snel een gratis te gebruiken bandenpomp direct bij jou in de buurt. Parkeer je auto veilig voor een pomp en druk op de aan-knop van het scherm om te beginnen. Met de handige touchscreen kun je makkelijk de benodigde informatie opzoeken en intikken. De slimme software begeleidt je door het hele proces van banden oppompen tot je klaar bent.

Stap 2: Zoek de adviesbandenspanning op

In de meeste gevallen weet onze unieke databank welke bandenspanning hoort bij welke auto. Wanneer je je kenteken invult, is de kans groot dat er meteen de juiste spanning komt te staan. Anders staat de adviesspanning in de auto: aan de binnenkant van de tankdop, op een sticker in de deurstijl van de bestuurder, de achterkant van de zonneklep of het handschoenenkastje.

Stap 3: Pas de benodigde correctiefactoren toe

Te veel automobilisten rijden na gebruik van ouderwetse bandenpompen weg met de onjuiste spanning. Onze Slimme Bandenpompen vragen naar de aanwezigheid van warme(re) banden, winterbanden, bredere banden, hoge temperaturen en zware lading. Al deze factoren verhogen de vereiste bandenspanning. Vergeet ook niet de reservebanden en caravan een beurt te geven.

Stap 4: Profiteer van goed opgepompte banden

Nadat alle banden succesvol zijn opgepompt, kun je met een gerust hart op vakantie trekken. Je rijdt de komende tijd niet alleen veiliger, maar ook zuiniger, schoner, stiller en goedkoper. Zet alvast een herinnering om over twee of drie maanden de banden opnieuw op te pompen, dan kom je in elk seizoen door weer en wind op je bestemming − vakantie of geen vakantie.