Alle berichten, Blogposts, Nieuws

”Geld verdienen met parkeren? In Epe kan het morgen”

Op 8 januari voert Band op Spanning de eerste Service klus van 2022 uit in de Gemeente Epe, samen met de Cleantech Regio. Inwoners van de Gemeente en bezoekers van het Marktplein in Epe kunnen gratis de autobanden laten controleren op de juiste bandenspanning. En indien nodig, worden de banden weer op de juiste spanning gebracht. In een interview met Arnoud Heins van De Stentor legt onze Technisch Manager Nico graag uit waarom rijden met de juiste bandenspanning zo belangrijk is;

Waarom nu deze actie en niet begin juli, het moment waarop veel mensen op vakantie gaan?

Nico Hommels van Banden op Spanning, dat de actie namens de Cleantech Regio uitvoert: ,,Dat is vaak het geijkte moment, maar zeker niet zaligmakend. Als je 15.000 kilometer per jaar rijdt, vallen de 1000 kilometer van je vakantie daarbij in het niet. Je moet het echt ieder kwartaal doen.’’

Dat doet lang niet iedereen. Wat komen jullie zoal tegen tijdens jullie acties?

,,Zestig procent van de mensen die toestemming geven – zonder gaan we nooit aan de slag – rijdt met een te lage bandenspanning. In 1,5 à 2 procent van de gevallen blijkt er zelfs sprake te zijn van een lekke band. Je zou verwachten dat bestuurders dat altijd merken, maar dat is niet zo. Ze merken niet dat hun auto begint te trekken of het bandenspanning-controlesysteem signaleert het pas als het onveilig wordt. Mensen hebben dan al een hele tijd met een lage bandenspanning gereden en negen van de tien keer kun je de band dan weggooien.’’

Dat is zonde van het geld, maar rijden op banden die te weinig lucht bevatten kost je ook extra benzine. Hoeveel besparen de mensen die hun auto zaterdag op het Marktplein laten controleren?     

,,Wij doen dit nu sinds 2002 en grof gemiddeld zie je dat je het om 20 euro per kwartaal gaat. Dus als je iedere drie maanden je banden op de juiste spanning brengt, bespaar je 80 tot 100 euro per jaar.’’

Dat kun je bij menig benzinepomp doen, maar ik las dat vaak nogal te wensen overlaat…

,,Klopt! Mensen denken een goede daad te verrichten als ze bijvoorbeeld bij een benzinepomp langs de snelweg hun banden oppompen. Maar doordat er net veel kilometer met de auto is gereden, zijn de banden warm en is de druk hoger. Je kunt het dus beter bij je in de buurt doen. Los daarvan geldt in zijn algemeen dat 79 procent voor gebruik van een pomp last heeft van onderspanning. Doordat de pomp niet correct gebruik wordt, rijdt 51 procent daarvan weg met onderspanning en 37 procent zelfs met minder spanning dan voor gebruik.’’

Hoe lossen we dat op?   

,,Daarvoor hebben we de Slimme Bandenpomp ontwikkeld. Als je aankomt, kun je je kenteken intoetsen. Dan weet de pomp om wat voor type auto het gaat. Je krijgt nog een aantal vragen en daaruit komt een advies.’’

Oké. En waar vind ik die slimme pompen?  

,,In het Gelders energie-akkoord is afgesproken dat er in elke Gelderse gemeente minimaal één komt te staan. Aan het begin van de zomer hopen we het gros te hebben staan. Gebruik is overigens gratis. Al bestaat vaak wel de mogelijkheid om een fooi te geven.’’

door Arnoud Heins 07-01-22, De Stentor 
Lees het originele interview hier