Alle berichten, Blogposts, Nieuws, Overige, Video

VPRO Tegenlicht – Duurzaam: nu of nooit

10 mei werd de aflevering ‘’Duurzaam: nu of nooit’’ van Tegenlicht uitgezonden. Met onder andere Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, die het 54 puntenplan bespreekt, met daarin maatregel 27 Banden op spanning en onze Slimme Bandenpomp.

 

’’De coronacrisis brengt alle klimaatverdragen in gevaar, maar kan ook juist mogelijkheden bieden, mits het lukt om investeringen om de coronacrisis te bestrijden te koppelen aan vergroening.

De kansen voor snelle verduurzaming en CO2-reductie zijn enorm, als we denken aan de honderden miljarden euro’s die regeringen nu uittrekken om de pandemie te bestrijden en de economie overeind te houden. In Nederland kun je de crisisinvesteringen koppelen aan het Urgendapakket, in Europa aan de Green Deal en globaal aan het Parijs-Akkoord.

Kiezen tussen corona of klimaat: volgens Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda en één van de meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid, is dat een vals dilemma.

Natuurlijk moet de overheid er nu eerst voor zorgen dat de huidige maatschappij niet in duigen valt, zegt Minnesma in een uitgebreid interview met VPRO Tegenlicht. Maar ondertussen moeten we goed nadenken over hoe we kunnen overschakelen naar een duurzame economie.

Want klimaatverandering, zo zegt Minnesma, is wel degelijk een veel grotere crisis dan covid-19.’’

Kijk de gehele uitzending hier terug.