Alle berichten, Blogposts, Nieuws, Overige

Bandenspanning elektrische auto’s

Rijden met de juiste bandenspanning is voor alle auto’s belangrijk. Vorige maand brachten we al een aantal hiervan in kaart. Een van de voordelen, die voor veel automobilisten meetelt, is de besparing op brandstof. Dit komt voor een benzine personenauto al snel neer op €50 per jaar. Elektrische auto’s gebruiken natuurlijk geen benzine of diesel. Echter, een elektrische auto is niet klimaatneutraal. Er is dus voor automobilisten van elektrische auto’s ook winst te behalen! 

Rolweerstand
Wanneer de banden zacht zijn, levert dat met rijden meer rolweerstand op. Om deze weerstand te overwinnen is meer energie nodig: de motor moet harder werken. Een elektrische auto hoeft dan niet te tanken bij een benzinestation, maar het energieverbruik gaat wel omhoog en de actieradius neemt juist af. Er kunnen daardoor minder kilometers gereden worden op een acculading. Elektriciteit is per kilometer goedkoper dan benzine, maar hier kan met de juiste bandenspanning wel extra op bespaard worden. Én een accu opladen duurt langer dan tanken bij een benzinestation, des te meer redenen om hier rekening mee te houden.

In de winter wordt dit nog eens extra benadrukt. Bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden presteert een accu het beste. Hierdoor neemt de actieradius in de winter af. Bovendien zetten mensen de verwarming in de auto in de winter aan, dit zorgt voor een hoger verbruik. Met de juiste bandenspanning hoeft de motor minder hard te werken.

Fijn stof
De uitstoot van fijnstof door wegverkeer wordt vooral veroorzaakt door bandenslijpsel. Volgens het RIVM leven in Nederland jaarlijks enige duizenden mensen enkele dagen tot maanden korter door kortdurende blootstelling aan hoge concentraties fijn stof. Het gaat vooral om ouderen en mensen met hart-, vaat- of longaandoeningen.

Onderspanning zorgt voor versnelde slijtage van autobanden waardoor de levensduur snel afneemt. Dit leidt tot het eerder vervangen van de autobanden en meer bandenslijpsel dat als fijnstof in de lucht komt. Een onderspanning van 20% verkort de levensduur van de band met bijna een kwart en 30% onderspanning verkort de levensduur zelfs met de helft.

Veilig rijden
Een te lage bandenspanning zorgt voor een verminderde grip op de weg. Dit betekent een langere remweg en een hogere slip kans. Bovendien verhoogt een te lage bandenspanning de kans op klapbanden. Door de grote vervorming bij elke omwenteling van het wiel (“de wangen bollen op”), wordt de band erg heet. Het rubber slijt dan erg zacht en de stalen koordlagen in de band kunnen breken. Vaak is dit niet zichtbaar aan de buitenkant van de band. Deze soms van binnen dus sterk beschadigde band kan tijdens het rijden plots bezwijken: een klapband is dan het gevolg.

Rijden met de juiste bandenspanning heeft voor elke auto veel voordelen. Bij de Slimme Bandenpomp kan elke automobilist heel gemakkelijk de banden op de juiste spanning brengen én alle besparingen die dat oplevert terug zien! Zo kan iedereen profiteren van de voordelen van rijden met de juiste spanning.

Kijk hier voor al locaties van de Slimme Bandenpomp.