Alle berichten, Blogposts, Nieuws

Voordelen rijden met de juiste bandenspanning

Rijden met de juiste bandenspanning heeft ontzettend veel voordelen. Zo bespaar je brandstof en ga je veiliger de weg op. Benieuwd hoe deze voordelen gerealiseerd kunnen worden? En hoe dit in verband staat met onderspanning? In deze blog lichten we een aantal van deze voordelen uit. 

Het verminderen van CO2-uitstoot
Misschien wel een van de bekendste voordelen van rijden met de juiste bandenspanning; het vermindert de uitstoot van CO2. Door te rijden met onderspanning, wordt er meer luchtvervuiling veroorzaakt. Bij winning, transport en raffinage komt ook CO2 vrij. Indien alle auto’s in Nederland met de juiste bandenspanning zouden rijden, levert dat een besparing op van ruim 175 miljoen liter. Dat is per auto circa 22 liter. Elke liter brandstof die je niet verbruikt, voorkomt de uitstoot van bijna 1,2 liter ruwe olie. 

Minder NOx uitstoot
Stikstofoxiden (NOx) komen vooral vrij bij verbranding van fossiele brandstoffen, bijvoorbeeld door het verkeer. Stikstofoxiden zijn voor zowel mens als de natuur schadelijk. Het veroorzaakt smog, kan de luchtwegen irriteren, de Ozon aantasten, het broeikaseffect versterken en zure regen veroorzaken. Onderzoek van o.a. TNO laat duidelijk een relatie zien tussen het rijden met onderspanning en extra uitstoot van NOx. Lees meer over dit onderwerp in onze blog over stikstof en onderspanning.

Brandstof besparen
Rijden met zachte banden levert meer rolweerstand op, hierdoor moet de motor harder werken en wordt er meer brandstof verbruikt. Volgens schattingen van de ANWB bedragen de kosten van onderspanning circa 2 tot 5% van de totale hoeveelheid verbruikte brandstof per jaar. Dit komt voor een benzine personenauto die 1 op 15 rijdt en jaarlijks 20.000 kilometer aflegt, neer op snel 50 euro per jaar.

Veiliger rijden
Een te lage bandenspanning zorgt voor een verminderde grip op de weg. Dit betekent een langere remweg en een hogere slip kans. Tevens verhoogt een te lage bandenspanning de kans op klapbanden. Door de grote vervorming bij elke omwenteling van het wiel (“de wangen bollen op”), wordt de band erg heet. Het rubber slijt dan erg zacht en de stalen koordlagen in de band kunnen breken. Vaak is dit niet zichtbaar aan de buitenkant van de band. Deze soms van binnen dus sterk beschadigde band kan tijdens het rijden plots bezwijken: een klapband is dan het gevolg.

Stiller rijden
Het geluid van een voorbij rijdende auto wordt voor meer dan 95% veroorzaakt door het rollen van de band over het wegdek. Alleen bij hele lage snelheid of bij stevig optrekken domineert de motor het geproduceerde geluid. Het bestrijden van verkeerslawaai komt dus neer op het bestrijden van dit geluid. De mogelijkheden om een band stiller te krijgen zijn beperkt. Door te rijden met de juiste bandenspanning kan 1 tot 2 decibel aan verkeerslawaai worden voorkomen.

Rijden met de juiste bandenspanning levert dus veel voordelen op. Benieuwd welke voordelen er nog meer zijn? Lees er hier & hier meer over.

Met de Slimme Bandenpomp controleert u gemakkelijk zelf de banden en brengt deze indien nodig weer op de juiste spanning. Kijk hier voor alle locaties van onze Bandenpompen.