Blogposts

De meest luchtige tip bij het Duurzaamheidkompas

4 van de 10 Nederlanders zijn bewust bezig met duurzaamheid, een record volgens de laatste editie van het Duurzaamheidkompas. Een simpele, en tegelijkertijd de meest luchtige manier om aan verduurzaming te doen is door je autobanden regelmatig te checken en van de juiste bandenspanning te voorzien. Hoe zit dat?

Duurzaamheidkompas: top 3
Ruim vier op de tien van de consumenten geeft momenteel aan bewust bezig te zijn met duurzaamheid, de hoogste piek tot nu toe. In 2009 gaf nog 33% aan dat duurzaamheid een belangrijk thema is. Dat blijkt uit Het Duurzaamheidkompas, een periodiek onderzoek naar actuele duurzaamheidthema’s van Schuttelaar & Partners en SAMR, laat zien dat duurzaamheid de laatste zes jaar een vaste waarde is gebleken voor de Nederlander.  De top 3 duurzame acties die de Nederlander neemt zijn het scheiden en recyclen van afval, het besparen van energie en het zo min mogelijk weggooien.

Duurzaam: doen of poen?
De keuze voor duurzaam lijkt soms een keuze tussen wel duur en goedkoop, idealistisch en nuchter of lelijk en sexy. De Toyota Prius, als ambassadeur van de eerste lichting milieuvriendelijker auto’s, was daarvan zo’n voorbeeld. Voor menige petrolhead is de Prius nog steeds een beetje het lelijkste jongetje (of meisje) van de klas. Met de komst van een nieuwe generatie plug-in hybrids zoals de Mitsubishi Outlander, de Renault ZOE, de Volvo V60 en uiteraard de Tesla wordt duurzamer rijden niet alleen steeds interessanter voor de portemonnee, je mag ook nog eens gezien worden. Groen doen gaat daarom steeds

Bandenspanning: doen en poen
Het regelmatig checken van de bandenspanning op je autobanden is een prima actie om zowel het milieu sparen als geld te besparen. Dit geldt niet alleen bedrijven met een eigen vloot leaseauto’s en bedrijfsauto’s: elke automobilist bespaart al snel 100 euro per jaar door op de juiste bandenspanning te rijden.

 

 

Zo’n 30% van alle Nederlandse automobilisten checkt met enige regelmaat zijn of haar autobanden. Dat is minder dan de 40% ‘duurzame Nederlanders’ volgens het Duurzaamheidkompas. Dus hebben wij als Stichting De Groene Garage nog een uitdaging om meer automobilisten bewust te maken van de kansen in bandenspanning.

Toch is die 30% bewuste automobilisten niet het grootste probleem. Te vaak is men namelijk aangewezen op de luchtpomp van de Shell, BP, Texaco of andere oliemaatschappij. Nog los van de halve euro die de pomphouder vraagt voor het gebruiken van de luchtpomp als service resulteert het gebruik in 70% van alle gevallen in het wegrijden met de verkeerde of lagere bandenspanning. Een incomplete tabel met specificaties en vooral het (onterecht) afblazen van lucht zijn daarvan belangrijke oorzaken.

Wil je duurzamer autorijden en daarbij jaarlijks per auto zo’n 100 euro besparen? Maak dan gebruik van een van de slimme Bandenpompen die in ons land op dit moment staan. Of check deze tips als je toch bij de benzinepomp de luchtpomp gebruikt. Succes!