Alle berichten, Nieuws, Persberichten

Gratis lucht in Hoofddorp

HOOFDDORP – Op 1 mei is er naast het raadhuis in Hoofddorp een slimme bandenpomp geplaatst. Uit onderzoek blijkt dat auto’s met een te lage bandenspanning meer brandstof verbruiken. Automobilisten geven vaak meer geld uit aan brandstof dan nodig is. Met deze nieuwe service van NMCX Centrum voor Duurzaamheid kunnen auto-eigenaren makkelijk besparen op hun brandstofkosten en bijdragen aan een duurzaam Haarlemmermeer. De gratis pomp staat bij de ingang van de parkeergarage naast het Raadhuis.

De gebruiksvriendelijke bandenpomp laat na gebruik zien hoeveel brandstof de auto de komende 3 maanden zal besparen. Door elk kwartaal de bandenspanning op peil te brengen kan een automobilist gemiddeld 80 tot 100 euro per jaar besparen op brandstofverbruik. NMCX raadt dan ook aan om de pomp regelmatig te gebruiken. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar draagt ook bij aan een betere luchtkwaliteit en verkeersveiligheid.

Minder vervuiling en minder ongelukken
Onderzoek heeft aangetoond dat circa 60% van de auto’s in Nederland met een te lage bandenspanning rijdt. Dit kost 2 tot 5 procent extra brandstof en versnelde bandenslijtage. Daarnaast wordt de lucht extra vervuild met CO2, fijnstof, en NOx. Auto’s met onderspanning zorgen voor een verdubbeling van verkeerslawaai en krijgen vaker ongelukken.

Meer initiatieven voor het mkb
Ook op het terrein van Dura Vermeer in Cruquius en bij Park2020 staan slimme bandenpompen. De pompen zijn gratis en vrij toegankelijk. NMCX stimuleert medewerkers van de bedrijven in de buurt om van de pompen gebruik te maken en bewust te worden dat met eenvoudige acties een duurzame bijdrage geleverd kan worden. In het project BespaarMEER ontwikkelt NMCX meer plannen voor het mkb. Samen met lokale ondernemers werkt de organisatie aan verduurzaming. Zo startte de organisatie onlangs al een inkoopactie voor energiebesparende verlichting voor bedrijven.

Samen 12.000 liter brandstof besparen
Gezamenlijk moeten de drie pompen in één jaar in totaal 12.000 liter brandstof gaan besparen. Een flinke besparing dus. Daarmee zou je een jaar lang iedere dag met een zuinige Volkswagen Polo naar Parijs kunnen rijden. Vanaf juni kan op de website van NMCX worden gevolgd hoeveel we met elkaar al bespaard hebben.

Bron: Dichtbij.nl