Alle berichten, Nieuws

Artikel AMT: Duurzame Bandenpomp vangt twee milieuvliegen in één klap

Het rijden met een te lage bandenspanning zorgt voor een hoger brandstofverbruik, verhoogde bandenslijtage en een slechter weggedrag. Regelmatig de banden op de juiste spanning brengen, is dus goed voor het milieu. Zeker als dat met een milieuvriendelijke bandenpomp gebeurt…

Vanaf een afstand lijkt het een laadpaal, maar dichterbij blijkt het een Bandenpomp van Stichting de Groene Garage te zijn. De zuil bevat een touchscreen, dat de gebruiker helpt de juiste bandenspanning te kiezen. Op de zuil bevindt zich een zonnepaneel dat stroom voor de compressor levert. Daardoor zijn er geen aansluitingen en leidingen noodzakelijk en werkt het systeem energieneutraal. De behuizing bestaat uit biocomposiet, een mix van kurk, hennep en hars.

 

In de praktijk

Om de Bandenpomp te gebruiken, moet het apparaat eerst ingeschakeld worden met een startknop. Dan kiest de gebruiker uit een auto-, motor-, aanhanger- of reserveband. Voor de voor- en achteras kan de auto-eigenaar de juiste bandenspanning instellen. Daarna krijgt hij nog drie vragen: “Heeft u net meer dan 15 minuten gereden?”, “Rijdt u met winterbanden?” en “Wilt u extra brandstof en geld besparen?” Afhankelijk van de antwoorden, verhoogt het systeem de ingevoerde bandenspanning met maximaal 0,2 bar. De gebruiker selecteert dan een band die hij wil oppompen en de Bandenpomp brengt de band op de juiste spanning.

26.000 liter brandstofbesparing

Na het oppompen van de banden toont het scherm hoeveel liter brandstof de gebruiker bespaart. Daarnaast toont de Bandenpomp de vermindering in CO2-uitstoot en de verlenging van het aantal kilometers dat de banden meegaan. Eén Bandenpomp zou 5000 auto’s per jaar moeten bedienen en daarbij 26.000 liter brandstof en 680 banden kunnen besparen, alleen al door te rijden met de juiste bandenspanning. Het zonnepaneel op de Bandenpomp levert voldoende energie voor 30 gebruikers per dag.

Vijf locaties

De Bandenpomp is een initiatief van Stichting de Groene Garage. De stichting zet zich in voor duurzame mobiliteit. Sinds 2006 probeert de stichting om het probleem van een te lage bandenspanning op te lossen. Dat doet de stichting met de service Band op Spanning, waarbij banden met mobiele vulapparatuur gecontroleerd en opgepompt worden.

De eerste Bandenpomp werd eind vorig jaar geplaatst. Op dit moment zijn er vijf locaties waar bestuurders terecht kunnen. Het streven is om 1000 duurzame Bandenpompen te plaatsen. Wilt u een steentje bijdragen aan dit initiatief? Neem dan contact op met Stichting Groene Garage.

Link naar het artikel