Alle berichten, Persberichten

Maarssense straat wint Klimaatstraatfeest 2011-2012

De vierde editie van het Klimaatstraatfeest is gewonnen door de deelnemers van de Reigerskamp in Maarssen. De winnaars van de ‘grootste en leukste energiebesparingswedstrijd van Nederland’ werden door Piet Paulusma in het zonnetje gezet tijdens de opnamen van zijn weerbericht. De Reigerskamp wint op 12 mei a.s. een volledig verzorgd Superstraatfeest met spetterend optreden van Xander de Buisonjé.

Sinds de start in november meldden 5074 straten zich aan voor de competitie. De Reigerskamp wist al deze straten voor te blijven en kwam als verrassende winnaar uit de bus met een totaal van 331.602 klimaatpunten. Daarmee hebben ze in de laatste weken van de campagne de koppositie overgenomen van de Fruithof in Dronten. De Reigerskamp wint een Superstraatfeest met een spetterend optreden van Xander de Buisonjé. Behalve de winnaars van dit Superstraatfeest worden ook de andere straten uit de Top 500 op 12 mei beloond met een straatfeest.

De Reigerskamp is een zeer verdiende winnaar. Niet alleen is deze straat met ruim 100 deelnemers de grootste straat van dit jaar, ook zetten kartrekkers Trees en Gijs samen met hun buren meerdere grootschalige burenacties op. Zo brachten ze de autobanden van 72 buurtbewoners op spanning brachten en informeerden hen daarbij gelijk over het Klimaatstraatfeest. Ook staken ze samen met 25 buren en buurtkinderen de handen uit de mouwen om al het afval in de buurt op te ruimen en maakten zij de kinderboerderij in de buurt klimaatneutraal. Daar liggen nu zonnepanelen op het dak.

 

Vandaag werd ook bekend gemaakt wie de beste woningcorporatie en de beste gemeente in de competitie zijn. Hierbij keek de organisatie naar de mate van activiteit van de deelnemers binnen die gemeente of woningcorporatie. Als beste woningcorporatie kwam Oost Flevoland Woondiensten uit de bus. Een belangrijke bijdrage aan hun succes werd geleverd door de deelnemers uit de Fruithof, die lange tijd op nummer 1 stonden in de competitie en uiteindelijk op een 2e plek eindigden. De gemeente Rotterdam, die ook al jaren als Gouden Ster-gemeente bij de competitie betrokken is, werd de beste gemeente in de competitie.

 

Het Klimaatstraatfeest is de laatste jaren uitgegroeid tot de grootste en leukste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Sible Schöne, programmadirecteur van de HIER Klimaatcampagne: “Het is fantastisch dat er in zoveel straten enthousiast wordt samengewerkt aan de oplossing van het klimaatprobleem. Buren kijken samen hoe ze energie kunnen besparen. En dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor hun portemonnee.” De deelnemers namen samen vele kleine en grote energiebesparende maatregelen, zoals het indraaien van spaarlampen, plaatsen van douchezandlopers en tochtstrips en het wassen op lagere temperaturen.

Naast kleine energiebesparende maatregelen, schuwen straten ook de grote ingrepen niet. Zo kozen in de Rotterdamse Dick Ketstraat na een aantal informatieve buurtbijeenkomsten 40 gezinnen voor zonnepanelen en zijn de eerste 18 inmiddels op het dak gelegd. De Merwedestraat in Amersfoort heeft met een petitie aan de wethouder Duurzaamheid de gemeente enthousiast gekregen om zich in te zetten voor het Klimaatstraatfeest en voor energiebesparende maatregelen in de gemeente. De Fruithof in Dronten deed op 31 maart jl. met maar liefst 76 buren een uur het licht uit tijdens Earth Hour, een wereldwijde actie van het Wereld Natuur Fonds.

Het Klimaatstraatfeest wordt georganiseerd door de HIER Klimaatcampagne, een initiatief van ruim 30 Nederlandse maatschappelijke organisaties die werken aan de oplossing van het klimaatprobleem. Voor het Klimaatstraatfeest werkt de HIER Klimaatcampagne samen met Agentschap NL, Band op Spanning, Duurzame Buren, de Fietsersbond, het Klimaatverbond, Milieu Centraal en de Woonbond. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door maatschappelijk partner Essent en door Procter & Gamble, EasyBBQ en Elton.