Alle berichten, Nieuws

Succesvolle Band op Spanningsactie

Op vrijdag 17 september zijn 126 auto’s in Sint-Michielsgestel gecontroleerd op de juiste bandenspanning. De drie medewerkers van de Service Band op Spanning troffen in ruim driekwart van de auto’s één of meer banden aan met een lagere spanning dan geadviseerd. Zij pompten die banden weer op met hun mobiele apparatuur. Deze actie is onderdeel van het klimaatbeleid van de gemeente. Doel is het stimuleren van zuinig rijgedrag om de CO2-uitstoot te verminderen. De actie droeg bij aan brandstofbesparing, CO2 reductie en vermindering van bandenslijtage. Hierdoor is veel geld bespaard. Bovendien heeft de actie bijgedragen aan bewustwording en verbetering van de verkeersveiligheid. 
‘s Ochtends stonden de medewerkers op de parkeerplaats voor het personeel van het gemeentehuis en Kentalis en ‘s middags op de markt in Sint-Michielsgestel. Over het algemeen waren de reacties enthousiast. Sommige inwoners hadden de aankondiging gelezen in De Brug en kwamen speciaal in de ochtend naar het parkeerterrein van het gemeentehuis gereden.

 

Besparing in cijfers

In totaal had 82% van de auto’s banden met een onderspanning. De medewerkers pasten de bandenspanning aan naar de adviesspanning voor normaal gebruik. Zij hebben 336 banden op de juiste bandenspanning gebracht. Hierdoor is in totaal 1.187 liter brandstof per jaar bespaard. En doordat autobanden met de juiste spanning minder snel slijten zijn ook nog eens 6 nieuwe autobanden uitgespaard. Gezamenlijk leverde dit een jaarlijkse financiële besparing op van bijna € 2.500!
De actie leverde een besparing op van wel op 3.305 kg CO2. Daarnaast verminderde de uitstoot van fijnstof, doordat autobanden met de juiste bandenspanning minder snel slijten en daardoor voor minder fijnstof zorgen. De uitstoot van fijnstof door onderspanning betreft 0,2% van de totale uitstoot in Nederland

Gevolgen lage bandenspanning

Autorijden is duur. Rijden met een te lage bandenspanning maakt het nog duurder. Net als op een fiets kost het dan meer energie om vooruit te komen. Banden verliezen elke maand 2,5 tot 5 % van hun spanning en moeten elke paar maanden worden bijgevuld. 1 op de 2 auto’s rijdt met een te lage bandenspanning. Dit kost 2 tot 5% extra brandstofverbruik per jaar en extra slijtage van de banden en auto-ongelukken. Het is ook gevaarlijk, want de verkeersveiligheid neemt af door een slechtere wegligging, een langere remweg en een grotere kans op een klapband. Het voordeel van de juiste bandenspanning kan jaarlijks oplopen tot wel € 100,- per auto.

Zelf controleren?

Bij veel tankstations is te controleren of de bandenspanning voldoende is en direct op de goede spanning te brengen. De geadviseerde bandenspanning staat meestal aangegeven op een sticker in het portier of in het klepje van de brandstoftank.