Alle berichten, Nieuws

Staatscourant Winst voor iedereen: band op spanning

Staatscourant 22 juli 2008

Een theatervoorstelling over waterproblemen, zuinige lampen als btw-vrij sinterklaascadeau. De inzendingen voor Duurzame Dinsdag 2008 stromen binnen. Op 2 september maakt een jury bekend welke initiatieven een geldprijs krijgen. Het is dan de tiende Duurzame Dinsdag. De Staatscourant vraagt zich af wat er terecht kwam van de vernieuwende ideeën van eerdere winnaars. Hoe duurzaam bleken hun plannen? Deze week: band op spanning.
Het klinkt simpel en dat is het ook. Misschien dat juist daarom dit idee in 2006 met de hoofdprijs naar huis ging. Controleer autobanden vaker op spanning en tel uit je milieuwinst.

De helft van de auto’s rijdt met onvoldoende spanning op de banden. Dit kost twee tot vijf procent extra brandstof en zorgt ervoor dat banden sneller slijten. Als automobilisten regelmatig hun banden laten controleren, stoten hun wagens minder schadelijke uitlaatgassen uit. Er verdwijnen bovendien minder milieuvervuilende deeltjes van de banden in de lucht. Ook de autobezitter heeft baat bij de meting, want hij rijdt zuiniger en zijn banden gaan langer mee. Dit levert hem al gauw een paar tientjes per jaar op.

Het idee kwam van Laurens Drogendijk. Met het geld dat hij won, richtte hij stichting De Groene Garage op. Die telt inmiddels 55 oproepkrachten en vier vaste medewerkers. ‘In het eerste jaar hebben we meteen al 10.000 auto’s gecontroleerd,’ vertelt projectleider Saskia Sanderse. ‘Vorig jaar is dat aantal verdubbeld. Dit jaar hopen we de bandenspanning van 45.000 auto’s te meten.’

Bedrijven als ABN Amro laten een keer per kwartaal hun hele wagenpark doormeten. Opdrachten komen verder van gemeenten die de stichting bijvoorbeeld uitnodigen om een hele dag bandenspanningen te controleren bij een publieke parkeergarage. Medewerkers van De Groene Garage stonden dit jaar ook op evenementen, waar ze de auto’s van alle bezoekers opmaten.

Alle metingen leverden volgens de Groene Garage tot nu toe een besparing van 130.309 liter brandstof op. Ze hebben ook nog eens een gunstig effect op de verkeersveiligheid. Goede bandenspanning zorgt namelijk voor de beste grip op de weg en daardoor een korte remweg en lage slipkans. De kans op klapbanden wordt ook kleiner als de spanning in orde is. Bandenspanning is geen onderdeel van de verplichte APK-keuring.

De Groene Garage won dit jaar Het Ei van Columbus, de nationale prijs voor duurzame innovatie.