Alle berichten, Nieuws

Bandenspanningscontroleur

Bandenspanningscontroleur

Soms kom je opmerkelijke beroepen tegen. Deze week: bandenspanningscontroleur Laurens Drogendijk (34).

Niels Posthumus/Verslaggever, Amsterdam

Wat doet een bandenspanningscontroleur? ‘Ik word met mijn Stichting De Groene Garage door bedrijven ingehuurd om de banden te controleren van auto’s op hun parkeerterreinen. Ik meet de spanning met een mobiel apparaat en pomp ze zonodig op.’

Waarom huren bedrijven je in? ‘Bedrijven als ABN AMRO, Nuon en IKEA huren ons in omdatt  een goede bandenspanning hun werknemers kosten bespaart. En omdat ze hun steentje bijdragen aan het milieu. Een goede bandenspanning scheelt per auto één à twee tanks benzine per jaar. Ook slijten autobanden minder snel.’

Wat is er zo leuk aan het controleren van bandenspanning? ‘Ik haal mijn voldoening uit het feit dat ik met mijn werk concreet bijdraag aan een vermindering van de CO2 uitstoot. Natuurlijk kun je ook via beleidsplannen bijdragen aan een duurzame samenleving. Maar ik vind het leuk dat ik het gewoon in de praktijk doe.’

Hoe word je wat jij bent? ‘Ik heb Stichting De Groene Garage zelf een paar jaar geleden opgezet. Een opleiding heb je voor mijn beroep niet nodig. Maar de drie fulltimers en ongeveer twintig oproepkrachten die bij mij in dienst zijn, hebben wel allemaal een cursus gehad.’

En tenslotte, verdient het ook een beetje? ‘We groeien hard en investeren nu veel geld, dus ik kan er van leven, maar word er niet rijk van. De voldoening om concreet te werken aan een oplossing voor de klimaatverandering en een schonere lucht is echter minstens zo belangrijk.’